Dag 3

We mochten vandaag een beetje uitslapen, kwart over 8 ontbijt en dan om 9 uur in de bus richting de Renaissance Hotel waar de conferentie wordt gehouden. De dag begon met een aantal toespraken. Er waren ook twee keynotes (Engels woord voor toespraken) in het Russisch. Om die toch een beetje te kunnen volgen kregen we een koptelefoon waardoor we iemand konden horen die razendsnel probeerde om alles in het Engels te vertalen. Dat luistert extra lastig en is ook af en toe een beetje raar. Soms lachten of klapten de Russische mensen in de zaal al terwijl de mensen die de toespraak in het Engels via de koptelefoon hoorden het grapje nog niet gehoord hadden. Een van de toespraken was erg leuk. John Davitt gaf ons van tevoren een bingovel met uitspraken die hij tijdens de presentatie zou gaan doen. Je kon op het papier aankruisen welke je had gehoord. Wie het eerst het blaadje vol had, mocht bingo roepen. Dit zorgde er wel voor dat iedereen extra goed oplette. Ook kwam er ineens een filnpje tussendoor van een schaap dat de tafel van 4 opzei. Dat had hij natuurlijk zelf zo gemonteerd. Erg leuk om naar te luisteren in ieder geval. Na alle toespraken was het tijd voor de lunch.

Na de lunch kregen we vier workshops. Een ging over allerlei manieren om te leren. Samen met leerkrachten uit Macedonie, Zwitserland, Rusland en Ierland ging ik een filmpje met geluid rondom een Wordle maken. Leuk om even actief bezig te zijn. Een andere workshop ging over Shout, een wereldwijd project waarbij kinderen actief bezig met zaken zoals de ontbossing van de aarde.

Na een lange dag met vooral veel luisteren gingen we in de bus in de spits dwars door Moskou weer terug naar het hotel. Moskou is een hele grote stad. Er wonen meer dan tien miljoen mensen maar overdag komen er nog eens een paar miljoen bij die naar Moskou komen voor hun werk. Het verkeer is dan ook enorm druk. Het sneeuwde trouwens behoorlijk ’s middags. Raar om te horen dat het dan in Nederland 18 graden is en iedereen lekker van de lente geniet.

En weer was er maar een kwartiertje tijd om even op te frissen voor we met de taxi’s vertrokken naar het restaurant waar een diner werd gehouden voor alle deelnemers. De tafels stonden helemaal vol met allerlei soorten eten. Vooral schalen met vlees, vis en verschillende soorten groenten. Wel was alles een beetje anders klaar gemaakt dan we in Nederland gewend zijn. Veel vetter en wat vreemde combinaties zoals gekookt ei met haring. Het was gezellig, ik zat naast een Zweedse leerkracht en we hebben het gehad over onze klassen en de verschillen tussen het onderwijs in Nederland en Zweden. Het sneeuwde nog steeds toen we met de taxi weer terug gingen naar het hotel.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder IEF2011, Moskou

Een Reactie op “Dag 3

  1. Frank

    Wij hebben gisteren pittige pasta uit de over gegeten. Kennen ze vast niet in Moskou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s